UA-48570681-1

spinnenangst goede voornemens

Ken je dat? Je wilt ‘s avonds je bed induiken, maar ziet als je de slaapkamerlamp aandoet opeens een spin op het plafond zitten. Gillend ren je naar beneden om je partner om hulp te vragen:”Help, er zit een gigantisch enorme spin boven!” Gewapend met een opgevouwen krant haast je partner zich naar boven. Daar aangekomen barst hij of zij in lachen uit, omdat er op het plafond een spinnetje blijkt te zitten die met het blote oog nauwelijks waarneembaar is…

Vertekend beeld door angst

Je schaamt je achteraf misschien voor de wat al te paniekerige reactie. Maar nu blijkt dat je niet voor niets zo reageert: psychologen hebben pas geleden aangetoond dat angst je inschattingsvermogen kan aantasten. Ben je bang voor spinnen? Dan zal de angst ervoor zorgen dat het voor jou lijkt alsof je een grote spin ziet, terwijl die spin in werkelijkheid een stuk kleiner is. Iemand die niet bang is voor spinnen zal daarom lachen om je angst voor dat kleine beestje. Waarschijnlijk is dat vertekende beeld een overblijfsel uit vervlogen tijden. Volgens de onderzoekers was het zinvol om gevaren nog groter en dus nog gevaarlijker waar te nemen. Door die angst letten onze voorouders extra goed op in risicovolle situaties.

Spinnen en goede voornemens

Tegenwoordig ben je dat vertekende beeld vast liever kwijt dan rijk. Want laten we eerlijk zijn: uitgelachen worden omdat je bang bent voor een piepklein spinnetje (maar in jouw ogen gigantische spin) is niet leuk. Toch kan het best nuttig zijn om deze gedachte toe te passen op je fobie├źn. Stel de vraag of dat waar je bang voor bent wel echt zo eng is als je nu denkt. Deze vraag kun je jezelf ook stellen als je probeert te veranderen of goede voornemens uit te voeren. Misschien wil je heel graag op zoek naar een andere baan, maar ben je bang voor de gevolgen als je je vaste contract opzegt. Want stel je voor: je vindt vast helemaal geen nieuwe baan, kan vervolgens de hypotheek niet meer betalen en komt met je gezin op straat te staan, waar jullie vervolgens door een trein overreden worden wanneer jullie beschutting zoeken op een station!

Verklein de gigantische spin en je angsten

Waarschijnlijk lach je om bovenstaand voorbeeld, maar stiekem hebben we allemaal onze eigen angsten die ons tegenhouden om te doen wat we willen. Hou voortaan het spinnenvoorbeeld in je achterhoofd en onderzoek je eigen angsten: “Okay, ik wil een nieuwe baan, maar zal ik daardoor inderdaad met het hele gezin onder de trein belanden?” Wil je het grondig aanpakken? Schrijf dan het hele doemscenario maar eens uit. Schrijf op wat het ergste is wat er kan gebeuren als je je dromen najaagt. Zo gauw je die ‘spin’ op papier hebt gezet, is de kans groot dat je moet lachen om je gedachtegang. Waardoor het vervolgens opeens veel minder eng blijkt om de stap naar die nieuwe baan (of andere droom) te zetten!

Waarom jezelf veranderen moeite kost

Blijft er nog een probleem over: ook een kleine ‘spin’ (of verandering) kan angstaanjagend zijn. Daar valt helaas weinig aan te doen. Wij mensen hebben vaste gewoonten nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer we van die standaard patronen afwijken geeft dat een onwennig en onrustig gevoel. De enige manier om van dat onrustige gevoel af te komen is door door te zetten, want zo gauw je nieuwe gewoonten hebt ontwikkeld zal de rust weer terugkeren. Geef vooral niet op en laat geen enkele angst (of gigantische spin;)) je tegenhouden! Opgeven is geen optie, want door op te geven zal de angst om te veranderen alleen maar groter worden. Laat je spinnenfobie (of andere angsten) niet in de weg staan van jouw goede voornemens!

 Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *