UA-48570681-1

doelen dromen hulpbijgoedevoornemens

Heb jij ook een bucket list? Dan ben je niet de enige, want tegenwoordig heeft praktisch iedereen (van oud tot jong) zo'n lijstje. Op de lijst staan zaken als:

  • Ooit nog eens parachute springen;
  • Een wereldreis maken;
  • Zwemmen met dolfijnen;
  • Een road trip door Amerika doen;
  • Een boek schrijven;
  • Etc. etc.

Uiteindelijk zijn er maar weinig mensen die echt al die dingen van hun lijst kunnen afstrepen. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. Het is namelijk heerlijk om te kunnen blijven dromen. Als je alles werkelijkheid laat worden blijft er weinig meer te dromen over. Sterker nog; veel dingen die mensen op hun bucket list zetten, willen ze stiekem helemaal niet doen. Dat zijn namelijk dromen en geen echte doelen. Ik leg je graag uit hoe jij je eigen doelen van jouw dromen kan onderscheiden.

Bungeejumpen? Of toch maar niet?

Een van de dingen die ik altijd nog eens wilde doen was bungeejumpen. Leek me geweldig; met een sprong de diepte in aan dat elastiekje... Totdat ik afgelopen zomer een vuurtoren beklom. Op de trap naar boven was er geen enkel probleem. Er zaten weinig raampjes in de toren, dus meer dan een paar traptreden zag je niet. Maar toen kwam de open deur bovenaan de trap in zicht. Zo gauw ik naar buiten kon kijken en de wind aan me voelde trekken begon het. Ik begon te bibberen, werd duizelig en had het idee dat we met toren en al te pletter zouden slaan. Hoe hard ik ook dacht aan het feit dat die toren er al honderden jaren stond en vast niet opeens zou omvallen, ik werd niet meer rustig. Met mijn rug tegen de muur heb ik nog even geprobeerd van het uitzicht te genieten. Vruchteloze poging. Nog net niet kruipend heb ik mezelf weer naar binnen gekregen. Waar het vervolgens gewoon weer prima ging.

doelen dromen hulpbijgoedevoornemens

Bungeejumpen? Schrap maar van mijn lijstje!

Het moge duidelijk zijn: dat bungeejumpen heb ik van mijn lijstje geschrapt en niet omdat ik inmiddels aan zo'n elastiekje naar beneden ben gesprongen:) Nee, na mijn vuurtorenavontuur was het voor mij duidelijk dat bungeejumpen een droom was. Een leuke droom om af en toe over na te denken, om mezelf te proberen voor te stellen wat voor gevoel het zou geven. Niets meer, niets minder. Het echt gaan doen? Ik geloof dat ik me bovenop die kraan of berg zal vastklampen aan de grond en zal smeken om weer naar beneden gedragen te worden...

 

Het verschil tussen dromen en doelen

Tip van de dag: neem vandaag eens jouw eigen lijst onder de loep. Staan daar dingen op die je heel cool lijken, maar waarvan je eigenlijk wel weet dat je ze eigenlijk niet echt wilt doen? Zet die dan op je lijstje met dromen. Zijn er dingen waarvan je je wél kan voorstellen dat je het ooit gaat doen? Dan komen deze op je lijstje met doelen. Ga met die doelen aan de slag, want het bereiken daarvan zal je blij maken!

Ennuh... Even over dat filmpje (hieronder). Fijn dat bungee jumpen van zijn lijstje kan, maar of hij daar nu nog zo blij mee is...? Het doel van deze jongen lijkt me trouwens wel duidelijk: betere vrienden zoeken;)Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *