UA-48570681-1

goede voornemens

Ik las net over een onderzoek waar je een geweldig excuus uit kunt halen om níet aan je goede voornemens te werken. Bij dit onderzoek werd van 85 proefpersonen een hersenscan gemaakt. Al deze personen startten een maand daarna met een poging om te stoppen met roken. Van deze groep lukte het 44 mensen om dit stoppen met roken vol te houden. En wat bleek: tussen deze 44 mensen kwam er een belangrijk overeenkomst naar voren in de ‘bedrading’ van hun hersens.

De activiteit van de insula (het hersendeel waarin verslavingen ontstaan) bleek beter afgestemd op die van de somatosensorische cortex, waarin de handbewegingen en tastzin worden aangestuurd.

Verbindingen

Het is een wat technisch verhaal, maar ik deel het hier toch graag. Onze hersenen bestaan uit verschillende gebieden. Zo heb je de insula. In dit gedeelte ontstaan verslavingen. Maar je hebt ook gebieden die gebruikt worden om bewegingen te maken. Een voorbeeld hiervan is de somatosensorische cortex. Dit gebied stuurt bewegingen van de hand en tastzin aan. Bij de groep mensen die het lukte om te stoppen met roken, bleekt de afstemming tussen de insula en de somatosensorische cortex beter dan bij de groep mensen die dat niet lukte.

Behandeling

Een belangrijke vraag: wat kunnen we met deze onderzoeksresultaten? Op dit moment helaas nog niet zoveel. Het onderzoek zal eerst herhaald moeten worden, om er zeker van te zijn dat de resultaten kloppen. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk hoe die afstemming tussen de twee verschillende hersengebieden precies werkt. Hier zal verder onderzoek voor nodig zijn. Maar toch: er wordt al voorzichtig gespeculeerd wat wetenschappers hiermee kunnen gaan doen. Wie weet is het over een tijdje mogelijk om de hersens kunstmatig te beïnvloeden door middel van stroomstootjes. Door het stimuleren van de juiste gebieden zouden mensen misschien makkelijker van hun verslaving zijn af te helpen.

Toekomstmuziek

Blijft voor mij ook nog de vraag of dit alleen zal werken bij het stoppen met roken, of dat het ook bij andere goede voornemens zal werken. En dan nog: zie jij het zitten om je met stroomschokken te laten behandelen om tot een gewenst resultaat te komen? Op dit moment geef ik er toch de voorkeur aan om op eigen kracht te werken aan het behalen van mijn doelen. Want hoe je het went of keert, de meeste voldoening haal je volgens mij uit dingen die je zelf bereikt hebt! Dat neemt niet weg dat het wel een goede smoes is op een slechte dag: ik kan er niets aan doen, de verbindingen in mijn hersens werken niet mee…

Lees hier meer over het onderzoek

 Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *