UA-48570681-1

Petra Kuiper Idi Moto radio NPO 1

Hoewel ik om me heen hoor dat het maken van goede voornemens toch geen enkele zin heeft, ga ik er lekker mee door! Ze hebben gelijk, hoor, dat het onzin is om te wachten tot 1 januari en dan opeens te bedenken dat je het roer om wilt gooien. Maar als je al het hele jaar door bezig bent met het zoeken van manieren om je dromen waar te maken, is 1 januari gewoon weer een nieuw ijkpunt. En zeg nou zelf: willen we niet allemaal nog wel wat verbeteren aan onszelf of ons leven? Hoe tevreden je ook bent, er is altijd nog wel iets dat beter kan.

Mijn eigen goede voornemens voor 2017

Om die reden houd ik mezelf ook lekker bezig. Want ja, er is nog best wat te doen. Zo heb ik een cursus Engels voor meergevorderden in de kast liggen, als voorbereiding op een officieel Cambridge-examen. Altijd handig voor iemand die graag nog eens in het buitenland aan de slag gaat. Maar ja, wanneer heb ik tijd om daar voor te gaan zitten? En wanneer heb ik genoeg puf om me op al die taaie grammatica te storten? Met 1 januari in zicht heb ik me weer vol goede moed gebogen over een studieplanning, want naar mijn idee is een goed begin het halve werk! Ik beloof hierbij plechtig dat ik de vordering met jullie zal delen (als goede stok achter de deur;))…

Goede voornemens op de radio!

Gelukkig hoef je niet voor ieder goed voornemen zo hard te werken. Af en toe krijg je zomaar een cadeautje in je schoot geworpen! Onlangs werd ik via mijn blog benaderd door een redacteur van het programma Dit is de Nacht (NPO Radio 1). Of ik het zag zitten als expert op het gebied van goede voornemens hierover live in gesprek te gaan? Ja natuurlijk! Het leek me ontzettend spannend, maar ook ontzettend gaaf. Uiteindelijk zat ik daar, midden in de nacht van 2 op 3 januari, met een grote koptelefoon op en een enorme microfoon voor m’n neus. Die 1,5 uur vlogen voorbij en ik heb echt genoten van een interessant gesprek en leuke bellers!

Petra Kuiper NPO radio 1

Niet jagen, maar afwachten

Later las ik ergens over het principe van wu wei, een Chinese filosofie die ervan uitgaat dat het soms beter is om af te wachten in plaats van continu achter je doelen aan te jagen. Doe rustig aan en wacht op wat er op je pad komt. En als er dan wat komt, heb je al je energie opgespaard om er vol voor te gaan. Toen ik dit las moest ik meteen denken aan mijn ervaring met de radio. Ja, ik denk dat er zeker een kern van waarheid in deze filosofie zit. Soms is het goed om gewoon even af te wachten. Maar dan is het wel heel belangrijk om te weten wat je wilt. Pas als je weet waar je naar toe wilt, kun je op weg en kom je onderweg soms de leukste cadeautjes tegen. Dus stel gewoon die lijst met goede voornemens op. Wie weet waar het je nog brengt!

P.S. Tijdens het radio-interview hebben we een aantal leuke tips besproken om je goede voornemens vol te houden. De uitzending is terug te luisteren via http://www.nporadio1.nl/dit-is-de-nacht (kopje ‘goede voornemens’ van de uitzending van 3 januari)Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *