UA-48570681-1

2017 goede voornemens asociaal

Ook dit jaar heeft ongeveer een derde van alle Nederlanders goede voornemens klaar. Volgens RTL Nieuws is het grootste deel van die goede voornemens asociaal, want alleen op onszelf gericht. De top 3 voornemens voor 2017 ziet er als volgt uit:

  1. Meer sporten/bewegen
  2. Gezonder leven/eten
  3. Zelfontwikkeling

Vergelijkbare rijtjes uit de jaren ’80 stonden vol met heel andere voornemens. In die tijd waren veelgenoemde:

  • Meer tijd doorbrengen met partner
  • Vaker met de kinderen op stap
  • Tijd vrij maken voor vrienden

Het verschil is waarschijnlijk gelijk duidelijk. Dertig jaar geleden waren de goede voornemens veel meer gericht op de sociale omgeving, terwijl het hedendaagse rijtje alleen maar draait om de eigen groei. Een makkelijke conclusie is dan te beweren dat mensen tegenwoordig asocialer zijn dan dertig jaar geleden. Maar klopt die redenering eigenlijk wel?

Wat al goed is, hoeft niet te worden verbeterd

Beate Volker is hoogleraar sociologie aan de UvA. De stelling dat we asocialer zijn dan dertig jaar geleden maakt zij direct met de grond gelijk. Volgens haar kan er namelijk een heel andere oorzaak aan het verschil ten grondslag liggen. Misschien brengen we tegenwoordig al voldoende tijd door met onze partner/vrienden en kinderen en zijn goede voornemens op dat gebied dus totaal overbodig. Ook houdt ze rekening met het feit dat we tegenwoordig ouder worden dan een jaar of 50 geleden. Hierdoor kun je jezelf veel langer blijven ontwikkelen. En dat doen mensen dan ook. Ook als 70-jarige kun je nog besluiten dat je gezonder wilt leven, want wie weet leef je nog 20 jaar!

De gevaren van de nadruk op zelfontplooiing

Toch ziet Volker wel degelijk ook gevaar in die ‘asociale’ goede voornemens. Zo zegt ze:

Drie jaar geen sociaal contact is ongezonder dan drie jaar slecht eten. Door sociaal contact voelen we ons fijner.(…) Sociale eenzaamheid is te vergelijken met marteling.

Dat zijn pittige uitspraken. Toch is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat deze uitspraken onderbouwt. Zo is het bewezen dat sociaal contact stress vermindert, de bloeddruk verlaagt en het afweersysteem versterkt.

bucket list 2017

Eenzaam gezond of samen ongezond?

Heb jij je sociale contacten op orde? Breng je voldoende tijd door met je familie en vrienden? Wanneer je deze vragen met nee beantwoord, is het goed om nog eens naar je goede voornemens te kijken. Zie je in jouw lijstje voornemens terug die je sociale leven zullen versterken?

Overigens; als je alleen maar goede voornemens hebt die gericht zijn op zelfontwikkeling, ben je niet direct fout bezig. Ook niet wanneer je eigenlijk tijd zou moeten investeren in je sociale contacten. Zelfontwikkeling zorgt er namelijk voor dat je goed in je vel komt te zitten en dat je tevreden(er) bent over jezelf. En wanneer je je goed voelt is het veel makkelijker om sociale contacten te onderhouden. Je kunt dus besluiten dat je gezonder wilt leven én meer tijd wilt besteden aan je familie.

Het sociale aspect van zelfontwikkeling

Als je het zo bekijkt zijn onze goede voornemens helemaal niet zo asociaal als door sommigen wordt beweerd. Ik durf zelfs wel te beweren dat goede voornemens altijd goed zijn, of ze nu op jezelf of op je sociale leven gericht zijn. Wat mij betreft is er namelijk altijd ruimte voor verbetering. Wat was die oude slogan ook alweer: Verbeter de wereld, begin bij jezelf? Laten we die slogan nieuw leven inblazen en vrolijk aan de slag gaan met onze eigen goede voornemens. Start met een gedegen Plan van Aanpak en bereik dat wat jij wilt bereiken (Hulp nodig? Lees dit boek!). Je maakt daar niet alleen jezelf, maar ook je omgeving heel blij mee;)

Bron interview Beate Volker: RTL nieuwsAdd Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *