UA-48570681-1

minder druk - goede voornemens

Ik wil dat mensen zich schamen als ze het druk hebben, in plaats van er trots op zijn.

Aldus Tony Crabbe, psycholoog en schrijven van het boek Nooit meer te druk (of, in de oorspronkelijke, Engels versie: How to thrive in a world of too much). Ken jij dat gevoel dat je te veel moet doen in te weinig tijd? Dat gevoel dat je al 20 dingen hebt gedaan vandaag en nog 30 dingen moet doen. In veel te korte tijd? Dat gevoel dat je beter een nachtje kunt doorwerken, omdat je het werk anders niet af krijgt? Dat gevoel, daar wil Crabbe ons van af krijgen.

 

Druk is een merk

Volgens Crabbe wordt tegenwoordig vaak gedacht dat het goed is om het druk te hebben. Ik las van de week nog hoe gewoon het is om 14-urige werkdagen te draaien op de Amsterdamse Zuidas. De werknemers daar vinden dat het erbij hoort en daarom hebben ze er geen moeite mee. Ze zijn gewend aan een bepaalde levensstijl. Moet er een project af? Dan wordt er doorgewerkt tot wel 2 of 3 ‘s nachts. Dan kun je daarna met de taxi snel naar huis om even te douchen en hop, je bent klaar voor de volgende werkdag. Dit moordende tempo is natuurlijk nooit vol te houden. Geen wonder dat veel mensen een andere baan gaan zoeken als ze een gezin krijgen. Je wilt toch tussendoor je kinderen even kunnen zien. Toch wordt op de Zuidas druk zijn als een merk gezien, als een kwaliteit waarmee je carrière kunt maken.

Druk op weg naar een burn-out.

Crabbe is het dus pertinent oneens met die stelling dat druk zijn kwaliteit uitdrukt. Volgens hem is het juist een zwaktebod. Hardlopers zijn doodlopers; vroeg of laat zal iemand vastlopen. Dat is ook te zien in onze huidige maatschappij. Zo zijn er steeds meer jonge mensen die met een burn-out te maken krijgen. Dit gebeurt zelfs al bij tieners, die naast hun school of studie zoveel mogelijk nevenactiviteiten willen ontplooien. Zo bouwen ze een mooi cv op, maar werken ze ook hard toe naar een diepe inzinking. Wat eerst zo mooi leek, wordt dan opeens een drama. Volgens Crabbe is het daarbij ook nog zo dat we door al die ballen in de lucht te houden een heel klein beetje leren over heel veel verschillende onderwerpen. We worden dus generalisten, terwijl het juist zo belangrijk is dat er specialisten en experts overblijven. Door al die generalisten gaat uiteindelijk diepgaande kennis verloren.

Slow down, you’re moving too fast

Er schiet me als ik dit zo opschrijf een stukje tekst uit een liedje van soulzangeres Angie Stone in gedachten: “Slow down, you’re moving too fast!” En dat is eigenlijk precies de boodschap van Crabbe. Door minder hectisch te leven, krijg je meer rust en ruimte. To-do-lijstjes moeten van hem ook het raam uit. Van bijhouden van wat je allemaal nog moet doen word je niet rustig. Het werkt zelfs averechts, want het zorgt voor een gejaagd gevoel. Crabbe denkt dat je de echt belangrijke dingen wel onthoudt zonder lijstje. Behalve de lijstjes is hij ook de smartphone liever kwijt dan rijk. Continu worden we met behulp van piepjes en bliepjes op de hoogte gesteld van nieuwe app’jes, mailtjes of afspraken.  Geef je hoofd wat rust en zet de bliepjes uit. Check op vaste momenten je berichten en je zult zien dat ze af en toe best even zonder je kunnen op de wereld!

Minder druk als goed voornemen

Probeer afscheid te nemen van al die ballast in je leven. Ben je dagelijks druk met Facebook, Twitter en Instagram? Maak eens een lijstje van je belangrijkste vrienden en besteedt de tijd die je normaal gesproken online zit aan het ontmoeten van die belangrijke mensen. Heb je het op het werk druk? Ook al heb je druk, neem op tijd pauze en bedenk dat de wereld ook wel verder draait als jij even rustig aan doet. Op de lange termijn zal dit stress verminderen en meer ruimte geven voor de echt belangrijke dingen in het leven. Ik voel een goed voornemen aankomen…!;)Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *