UA-48570681-1

goede voornemens en gewoonteverandering

Net als ieder ander zie ik graag mijn eigen mening bevestigd:) Van het weekend las ik weer eens over het nut van diëten (AD 23-5-2015, column van Marieke Henselmans). Zij haalt in haar column een onderzoek aan over de langetermijneffecten van die diëten. Wat bleek? Uit het onderzoek van Van Strien bleek dat de meerderheid van de deelnemers drie jaar na het dieet zwaarder waren dan aan het begin. Een averechts effect lijkt het dus wel en het maakt duidelijk hoe moeilijk gewoonteverandering eigenlijk is.

Weight Watchers

Nog grappiger (of schokkender…) was wat Henselmans vertelde over de Amerikaanse baas van Weight Watchers. Hij schijnt op tv te hebben toegegeven dat zijn bedrijf juist zo succesvol is doordat mensen een dieet maar zelden blijven volhouden. Want voor de gek houden kunnen we onszelf heel goed: ik meld me weer aan voor Weight Watchers, want de vorige keer werkte het ook. Terwijl het op de lange termijn dus juist helemaal geen effect lijkt te hebben, want ik ben gewoon weer terug bij af!

De hoop opgeven

Maar ja, wat dan? Stel; je bent te zwaar en wilt afvallen. Als een dieet niet werkt, hoe krijg je het dan voor elkaar? De manier om af te vallen en dat op de lange termijn vol te houden lijkt op papier heel simpel. Want hoe ingewikkeld is het eigenlijk: niet snoepen (dus vooral geen snoep kopen!), meer bewegen en gezond eten. Helaas, kijk eens om je heen (of naar jezelf). De meeste mensen bedenken dat ze willen afvallen en dat ze er gelijk iets aan gaan doen. Ze zoeken een streng dieet uit en gaan enthousiast van start. Een aantal dagen/weken later is dat gevoel vaak heel anders…

Gewoonteverandering!

Ja, en dan kom ik toch weer terug bij mijn oude stokpaardje. Om te veranderen moet je oude gewoonten vervangen voor nieuwe. Trek jij nu -zonder nakijken- een zak chips uit de kast als je trek hebt? Stel je voor dat jij over een paar maanden in hetzelfde geval -zonder nadenken!- een bakje wortels uit de koelkast haalt. Als je dat stadium weet te bereiken kan ik je nu al vertellen dat het met dat afvallen helemaal goed gaat komen!

Wil je graag wat hulp bij die gewoonteverandering bij afvallen en gezond leven? Dan is dit e-book een aanrader!Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *