UA-48570681-1

goede voornemens

Ik hoor vaak van mensen dat ze iets heel graag willen, maar dat ze de sprong niet durven te wagen. Eigenlijk willen ze graag een andere baan, maar ze durven hun huidige baan hier niet voor op te geven. Of ze willen heel graag op wereldreis, maar zijn tegelijkertijd bang voor het onbekende. Je zal maar ergens in de middle of nowhere autopech krijgen en vervolgens aangevallen worden door een wilde olifant. En misschien nog wel de meest gehoorde drempel: “Ik wil wel, maar ben bang dat anderen het een raar idee vinden.”

Doen wat je wilt

Ik begrijp al die angsten heel goed. Al is het heel makkelijk om de genoemde angsten weg te wuiven met een “Alles komt goed”. Want die neiging hebben we. Als een ander iets niet aandurft, zijn we al snel geneigd te denken dat iemand beren op de weg ziet die er niet zijn. En waarschijnlijk hebben we daar gelijk in. Want hoe groot is nou de kans dat je ergens autopech krijgt en aangevallen wordt door een wilde olifant? Maar stiekem zijn we daar allemaal bang voor, al is het dan misschien in een andere vorm. Ze zeggen niet voor niets: de mens lijdt het meest, door het lijden dat men vreest. Kortom; we zien allemaal spoken, die ons beletten om te veranderen.

Je kunt het!

Het bedwingen van die angsten is vaak lastig. Toch is er iets wat je er zelf aan kunt doen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, is de kans groter dat je nieuwe kansen aan durft te pakken. Ja, het kan eng zijn om te starten met een nieuwe baan, maar als je zelfvertrouwen hebt geloof je dat het aankan. En het is geen enge gedachte om autopech te krijgen, als je het zelfvertrouwen hebt dat je weet wat je moet doen als je panne hebt. Het is dus niet nodig die angsten aan te pakken, want die zullen altijd in meerdere of mindere mate aanwezig blijven. Maar zorg dat je zelfvertrouwen groeit, zodat al die gevaren in ieder geval al een stuk minder gevaarlijk lijken.

Maar hoe?

Onzeker zijn is lastig, maar is goed aan te pakken. Het is vooral een kwestie van doen. Hoe meer je dingen doet waar je stiekem een beetje bang voor bent, hoe meer vertrouwen je in jezelf zal krijgen. Wil je het op een andere manier aanpakken? Zoek een zelfhulpboek of kijk eens rond voor een online cursus. Een aantal interessante cursussen vind je hier. Zorg voor dat zelfvertrouwen. Want met het bereiken van dat doel zal het bereiken van andere doelen en dromen makkelijker worden!Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *