UA-48570681-1

amerika vs holland

Af en toe heb je van die artikelen die je kijk op de werkelijkheid veranderen. Ik las onlangs een blog van James Clear, met daarin deze afbeelding:

motivatie NederlandOm deze afbeelding uit te kunnen leggen moeten we terug in de tijd –

eeuwen terug in de tijd. De tijd dat de meeste mensen boeren waren en leefden van wat ze oogsten op hun land. Op een gegeven moment besloten sommige van hen verder te kijken dan hun neus lang was. Ze wilden op reis.

Aan dat reizen was echter een belangrijke voorwaarden verbonden; ze moesten kans zien om te eten. Vol goede moed vertrokken ze.

In Europa ging dat prima. Europa strekt zich uit van west naar oost, horizontaal over de aarde.

Het voordeel van een horizontale reis over de wereldbol?

Overal waar je komt is het klimaat nagenoeg gelijk. Dat was belangrijk voor de boeren die over de wereld trokken. Op plekken met hetzelfde klimaat konden zij de gewassen laten groeien die ze in hun thuisland ook lieten groeien. Simpel dus!

Maar wat gebeurde er dan in Amerika?

Ja, die rode pijl in de afbeelding staat er niet voor niets. Amerika en Afrika liggen verticaal op de kaart. Je reist er van boven naar beneden (of andersom, natuurlijk…) over de wereldbol. Tussen noord en zuid zit een wereld van verschil als het om klimaat gaat. En zie daar dan maar eens de gewassen te laten groeien die je thuis liet groeien. Nu vraag je je misschien af:

Maar het kwam toch goed?

Ja, natuurlijk kwam het goed. Er zijn tussen de verschillende continenten echter lange tijd grote verschillen geweest. In Europa en Azië groeide de bevolking bijvoorbeeld wel drie keer zo snel als in Amerika! Daardoor waren ook de regeringen op die continenten langere tijd veel belangrijkere machten dan de Amerikaanse. Met moderne technologieën is dat verschil inmiddels wel weggewerkt… Er is echter een belangrijke conclusie bij dit verhaal. Laten we het op z’n Amerikaans verwoorden:

Environment does matter!

Als het gaat om goede voornemens wordt vaak gezegd dat het aan jezelf ligt of je je doel behaalt of niet. En, eerlijk is eerlijk, dat klopt grotendeels.

Zo kun je zelf al heel veel doen als het bijvoorbeeld je doel is om af te vallen. Lees hier hoe.

Maar je omgeving is van enorme invloed op de zwaarte van je traject. Heb jij lieve mensen om je heen, die je steunen als het gaat om je dromen? Dan zal het makkelijker zijn om vol te houden.

Het kan nog simpeler: regent het de hele week? Dan zal het lastiger zijn om de stoute (sport)schoenen aan te trekken en toch dat rondje te gaan hardlopen.

weer goede voornemens

Dus als het niet lukt met de goede voornemens, ligt dat aan mijn omgeving?

Nee, dat is te makkelijk gedacht. Maar als een paal boven water staat dat het makkelijker is om goede voornemens vol te houden als de omgeving het je niet te moeilijk maakt.

Heb jij vrienden die je niet steunen? Blijf daar dan even uit de buurt als jij je doelen echt wil bereiken.

Lukt het jou niet om te werken aan je grootse plannen, omdat je kinderen steeds in de weg lopen? Regel oppas.

Kun jij door dat Hollandse weer de deur niet uit voor je hardlooprondje? Verhuis dan naar een ver land met altijd lekker weer!

Dat laatste is een grapje, natuurlijk (al is het een goede optie, als het binnen je mogelijkheden ligt…). De belangrijke boodschap is echter wel:

Wil jij je goede voornemens waarmaken? Zorg dan ook voor een omgeving die je steunt en niet tegenwerkt!

Lees voor nog meer inspiratie dit artikel.

(Ben je stiekem even helemaal zat van je goede voornemens? Dan is dit nog een goeie. Veel plezier;))

 

 

 Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *